După patru etape în Liga 5, nici CFR București, nici AFC Rapid – cele două formații care încearcă să țină sus steagul rapidismului după falimentul vechii echipe, SC FC Rapid SA – nu sunt lidere în cele două serii ale competiției. „Nu am avut niciodată în Liga 5 o competiție atât de tare și de interesantă”, spune Marian Lumânare, președintele Asociației Municipale de Fotbal București.
Mihai Pârvu, CFR București: „Deocamdată, suntem în grafic. Până acum, am ținut clubul pe banii noștri. Suntem un grup de 26 de susținători”
În Seria 1, CSM CFR București, susținută de Clubul Sportiv Rapid, sindicatul feroviarilor și grupul de suporteri din Clubul Aristocratic Rapid, are două victorii și două egaluri și ocupă locul 2, după liderul CS Sport Team. Giuleștenii au însă cel mai bun golaveraj și cel mai bun atac.
Aparent, această serie este destul de echilibrată, iar CFR e favorită la primul loc, pentru care s-ar mai putea lupta cu CS Sport Team. Ar mai putea conta Power Team, Tracțiunea și Atletico.
Pe contul de facebook al celor de la CSM CFR București sunt prezentate achizițiile jucătorilor
„Deocamdată, pot spune că suntem în grafic. Nu vă ascund că nouă ne-ar conveni acum să se întrerupă campionatul, pentru că echipa abia săptămâna trecută am reușit s-o completăm așa cum ne-am dorit și ne lipsește mult omogenitatea. Jucătorii au o bună tehnicitate, dar noi ne antrenăm acum prin jocuri, pentru că n-a fost timp să ne pregătim. Așa cum am spus de la început și le spunem și celor cărora le prezentăm proiectul nostru, planul CFR București e pe patru ani. Promovare în fiecare sezon, astfel încât în 2020 să fim în Liga 1. Nici nu discutăm despre altceva”, a declarat pentru ProSport doctorul Mihai Pârvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid și cel care își asumă încercarea de a resuscita mișcarea giuleșteană prin CSM CFR București.
„Până acum, am ținut clubul cu banii noștri, de acasă. Suntem un grup de inițiativă de 26 de persoane care a susținut financiar echipa prin donații. M-aș fi așteptat la mai mult entuziasm mai ales din partea suporterilor rapidiști din provincie. N-a fost așa. Dar mergem înainte”, a vorbit acesta despre situația financiară. „Vă spun că trăiesc o experiență unică zilele acestea. Parcă aș fi din nou în liceu, la orele de chimie, atunci când făceam experimente de pe urma cărora se decelau bazele de săruri. Sunt multe de spus”, a încheiat doctorul Pârvu.
Horia Manoliu, AFC Rapid: „Mergem foarte bine. Noi suntem variantă de back-up. Dacă FC Rapid SA se salvează, noi întoarcem la ei „
În Seria 2, AFC Rapid, condusă de Horia Manoliu, fost director de marketing la falimentarul FC Rapid SA, are trei victorii din tot atâtea partide și niciun gol primit. Totuși, este pe locul 2, pentru că lider, cu un meci mai mult disputat și, de asemenea, cu punctaj maxim, este VK Soccer, care – în mod ironic – are în conducere rapidiști get-beget: Viorel Kraus senior – membru onorific, Viorel Kraus junior – președinte, Leontin Toader – vicepreședinte. Kraus jr. și Toader sunt și antrenori.
Cel puțin până în acest moment, pare destul de clar că seria în care joacă AFC Rapid e mult mai grea decât cealaltă. VK Soccer, care a dat 41 de goluri în primele patru jocuri, ar fi marea favorită la promovare. Pentru locul 2 s-ar putea lupta AFC Rapid, FC Asalt (care i-a eliminat pe „vișinii” la penalty-uri din Cupa României) și nou-înființata echipă CS Dinamo, care e pregătită de fostul internațional Marin Dragnea și are în spate infrastructura grupării care ține de Ministerul de Interne.
La primul meci de campionat jucat acasă de AFC Rapid a fost coadă la casele de bilete, în dimineața partidei FOTO: contul de facebook al FC Rapid
„Eu zic că mergem foarte bine. Deocamdată, ne descurcăm. Mergem înainte. Semnele sunt bune. Va veni din ce în ce mai multă lume. Și suporteri, și sponsori. La primul meci au fost peste 1.000 de plătitori de bilete. La cel care s-a jucat acum, nu știm încă, pentru că eventim (n.r. – prin care vinde AFC biletele de meci) dau raportul după 48 de ore. În plus, vremea a încurcat multă lume”, a declarat Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, pentru ProSport. Acesta afirmă că, deși grupa este grea, cu adversari importanți, „rămânem cu obiectivul promovării. De-asta am plecat la drum”. Șeful AFC spune că nu știe, în acest moment, dacă gruparea sa are excedent sau, din contră, deficit după primele luni de activitate: „Nu pot spune acum dacă suntem pe plus sau pe minus cu banii până nu am raportul de la eventim”.
Manoliu nu-i recunoaște pe rivali, pe care-i numește „Mișcarea Feroviară”, și afirmă că, dacă FC Rapid SA iese din faliment, actualul AFC își va înceta activitatea: „Nu mă interesează discuțiile. AFC Rapid merge pe drumul lui. Nu avem nicio treabă cu nimeni, nu intrăm în conflict cu nimeni. Există deocamdată Rapidul din tribunal. Noi suntem variantă de back-up. De urgență. În cazul în care – să dea Dumnezeu! – se salvează Rapidul din tribunal, noi, cu toate grupele, inclusiv cu echipa mare, venim înapoi, la Rapid SA, fără niciun fel de probleme. În rest, Mișcarea asta, alt Rapid… De fapt, alt Rapid nu mai există. Există doar o singură echipă Rapid. Până și Băneasa a depus hârtie să renunțe la numele Rapid. Se vor numi doar Băneasa. Se mai poate întâmpla salvarea clubului până în ceasul al 12-lea plus un minut! Se poate tot timpul modifica ceva. Rapid SA nu e în faliment, e în stare de lichidare. Contează mai puțin terminologia, contează că nu s-a ajuns la punctul final. Pe noi ne interesează că, la momentul în care vorbim, treburile încă se pot rezolva. Bineînțeles, cu cineva care să investească real. Am citit interviul domnului Marian Rada. E o speranță”.
AFC susține că e continuatorul adevăratului Rapid, CFR afirmă că Rapid a murit, iar acum încearcă menținerea spiritului giuleștean
Dincolo de aceste detalii de ordin sportiv rămâne însă animozitatea dintre suporterii giuleșteni, care s-au împărțit în două tabere tot mai ostile.
AFC Rapid e promovată pe contul oficial de facebook al falimentarei SC FC Rapid (care are peste 170.000 de fani). AFC folosește, ca principal mesaj de comunicare, ideea că ar fi continuatorul legal al (aproape) defunctei SC FC Rapid. Problema „adevăratului Rapid” e însă foarte complicată și nu se va soluționa, probabil, mai devreme de câțiva ani.
Cei de la AFC beneficiază de o popularizare mai bună și de un aflux mai mare de public. Conducătorii echipei fixează prețuri mici la bilete (5 lei la peluze și tribune), afirmă că sunt o grupare curată, fără legături tenebroase cu George Copos (administratorul asociației până la începutul acestui an), și care mizează pe rapidiști adevărați. În echipă evoluează foști juniori ai Rapidului lui Valerii Moraru, iar antrenor este Mihai Iosif, care a pregătit grupa de juniori născuți în 2001 la FC Rapid SA.
Cei de la CFR București au un cont de facebook nou-înființat, cu doar câteva sute de fani după câteva săptămâni de funcționare. N-au o popularizare și nici o organizare foarte bună pe internet, dar au mesaje și afișe de meci mai creative și mai interesante decât rivalii. Au pus prețuri duble la meci (minimum 10 lei), ceea ce i-a „ajutat” să vândă mult mai puține bilete. Și strategia de abordare a publicului diferă. În declarația oficială de intenții, CFR menționează că adevăratul Rapid a murit, iar acum nu se poate realiza decât o reluare de la zero a mișcării fotbalistice giuleștene prin întoarcerea la izvorul inițial, al feroviarilor.
Și cei de la CFR dau asigurări că n-au legătură cu George Copos, Nicolae Cristescu sau Valerii Moraru. Antrenorul Vasile Caciureac a fost atacant al Rapidului la începutul anilor ”90, iar jucătorii, cu câteva excepții, provin de la centrul de copii și juniori ai falimentarului SC FC Rapid.
Ce-și reproșează unii altora rapidiștii
În ultimele zile, cele două tabere s-au acuzat reciproc din ce în ce mai dur. Suporterii vizitează conturile de facebook ale rivalilor pentru a-i contesta.
CFR au publicat pe facebook situația financiară a celor două cluburi așa cum figurează la ANAF. Documentele arată că AFC Rapid avea, la 31 decembrie 2015 (dată la care Copos încă mai era șeful asociației), datorii de 1.141.621 lei. Postarea a generat un nou val de vorbe grele aruncate de ambele tabere.
Pe scurt, giuleștenii care susțin AFC Rapid îi acuză pe cei de la CFR că nu au nicio legătură cu Rapidul, că au un președinte stelist (Ștefan Costache, șeful grupării CFR Mișcare, clubul sindicatului feroviarilor, sub umbrela căreia s-a înființat echipa de fotbal acum câteva luni) și că vor să facă o afacere de pe urma Rapidului.
La rândul lor, cei care susțin CFR București acuză AFC Rapid că e o clonă care n-are palmaresul, sigla și nici istoria adevăratului Rapid, că este manevrată din umbră de George Copos și, de asemenea, că șefii acestui club urmăresc profitul.
Realitatea e că, deocamdată, ambele cluburi nu produc profit, că niciunul dintre ele nu e lider în cele două serii ale Ligii V și că promovarea în Liga IV e incertă. Ambele formații, susțin sursele ProSport, au probleme financiare și organizatorice. Mare parte dintre suporteri stă deoparte, fie nedumerită, fie pusă pe gânduri de acuzațiile care se aruncă din ambele tabere. Sunt și câțiva nehotărâți care merg la partidele ambelor echipe. Pe de altă parte, alți suporteri le poartă sâmbetele fie celor de la AFC, fie celor de la CFR.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER